Wat is een levenstestament?
Een levenstestament is niet hetzelfde als een ‘gewoon’ testament. In een testament staat wat er gebeurt met uw nalatenschap na uw overlijden. Een levenstestament gaat over uw leven en is dus alleen geldig terwijl u nog leeft,
Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is het levenstestament een officieel document waarin u uw keuzes en wensen vastlegt voor wanneer u dat zelf niet meer kan. Door bijvoorbeeld ziekte of ongeval. In een levenstestament wijst u een persoon aan die deze taken dan kan overnemen. U bepaalt dus zelf wie u toestemming geeft om uw financiële, medische en persoonlijke zaken te regelen.
Heb je een levenstestament nodig?
Soms zit het mee, soms zit het tegen. Stel je bent voor langere tijd niet meer bij machte je eigen zaken te regelen. Wie regelt je zaken als je dat zelf niet meer kunt? Als het huis moet worden verkocht of er een medische beslissing moet worden genomen?
Als u niet meer in staat bent om uw zaken te regelen, kiest de kantonrechter een persoon die dat wel kan, dat wordt uw bewindvoerder. Dat kan dus zomaar een geheel onbekende zijn. Er zijn gespecialiseerde instellingen die tegen een vergoeding als bewindvoerder op treden.
Wat regel je nu eigenlijk met een levenstestament?
U legt vast aan wie u toestemming geeft om bepaalde zaken namens en voor u te regelen. U benoemt één of meerdere zogeheten vertrouwenspersonen. Wat die vertrouwenspersoon dan kan regelen? Dat kunt u zelf bepalen. Hieronder wat voorbeelden:
Hoe regel je zo’n levenstestament?
U kunt het beste naar de notaris stappen voor een levenstestament. U mag ook zonder notaris een levenstestament opstellen, maar dan is de kans groot dat dit door een bank niet erkent wordt en de door u benoemde vertrouwenspersoon uw zaken niet kan overnemen.
De notaris beoordeelt ook of u in staat bent om een levenstestament op te stellen en te ondertekenen.
U wilt aan de slag met een levenstestament? De checklist van de KNB helpt u meteen op weg.
Er zijn veel adviseurs die tegen een stevige prijs hun diensten aanbieden bij het opstellen van die concepten. In de meeste gevallen is het raadplegen van een handzame checklist en overleg met de notaris toereikend.
Verschillende notarissen hebben een heldere checklist opgesteld, die je eenvoudig via internet kunt opvragen.
Er zijn veel onafhankelijke organisaties die hierover ook aandacht vragen en tips aanreiken zoals
de consumentenbond: zie www.consumentenbond.nl/webwinkel/geld/het-levenstestament-2020.
de website van de ANBO vind je een helder uitleg, alhoewel een levenstestament ook voor veel jongere mensen nodig kan zijn. https://www.anbo.nl/alles-over-het-levenstestament.
De nationale ombudsman
Waarom een levenstestament bij dementie of andere ziekten uitkomst biedt | Nationale ombudsman
Nog iets niet duidelijk, richt dan die vraag aan vragen@adarma.nl.